Return to Sender

Een aantal weken geleden kwam ik in contact met Return to Sender. Ik kende het al van een aantal super toffe producten die ze verkochten, maar ik had mij niet eerder verdiept in het bedrijf zelf. Wie en wat zit er achter het merk en wat is hen doel? Dit maakte mij erg enthousiast!

Return to Sender zet zich in voor armoedebestrijding. Tijdens de vele reizen die Katja Schuurman heeft gemaakt kwam zij er achter dat vaak de allerarmsten prachtige talenten hadden, maar deze mensen kregen niet de kans om te ondernemen. Hierdoor bedacht ze Return to Sender: eerlijke handel als motor achter duurzame ontwikkeling.

Haar missie is om met eerlijke duurzame handel, ondernemerschap in de armste gebieden ter wereld te stimuleren. Return to Sender brengt de maker en de gebruiker van de producten samen en heeft door de verkoop van meer dan twee miljoen producten tot nu toe al bijgedragen aan het creëren van wereldwijd ruim 7000 banen.
Na zo’n tien jaar zijn acht Nederlandse top designers gaan samenwerken met vakmensen uit ontwikkelingslanden om nieuwe designcollecties te ontwikkelen. Een collectie geïnspireerd op technieken en materialen uit deze landen met de kennis van vormen en kleuren van designers. Zo ontstonden handgemaakte designproducten met een bijzonder verhaal.

Laat ik daar nou net mega fan van zijn; producten met een bijzonder verhaal. Ik vind het mooi om te zien dat mensen zich inzetten om armoede te bestrijden! Eén collectie viel mij in het bijzonder op. Namelijk de vazen die gemaakt worden in het noorden van Thailand in samenwerking met ontwerper Laura de Monchy.
Bij de productie van de grote vazen helpen drie mensen deze uit de mal te krijgen en twee mensen dippen hem in de verf. Door te blijven experimenteren leren deze vrouwen zichzelf nieuwe technieken aan, waardoor ze steeds beter worden in hun ambacht.
De vazen spraken mij meteen aan, niet alleen omdat ik het design leuk vind, maar om nog een reden, namelijk;

In 2016 reisde ik samen met mijn vriend naar Thailand, waaronder wij ook het noorden bezochten. We gingen niet alleen naar de toeristische trekpleisters maar kwamen ook langs de armoedige gebieden. Grote gezinnen wonend in kleine hutjes van hooguit 4 m2. Nee niet per kamer, maar het hele ‘hutje’.. Kinderen die op jonge leeftijd al moeten werken om de kosten te betalen, waardoor ze geen educatie krijgen. Daarnaast worden de vrouwen vaak gedomineerd door hun partner..
De productie van Return to Sender zorgt voor werkgelegenheid voor vrouwen waardoor zij een eigen inkomen en meer zeggenschap krijgen in hun leven. Hoe mooi is het om daar iets aan bij te dragen?

Inmiddels heeft Return to Sender een ruime collectie in de categorieën; wonen& design, dames accessoires, kantoor& opbergen, slingers en symbolische cadeaus. Daarnaast komt er binnen een aantal weken een nieuwe collectie met zo een 80 producten. Dit zijn hoofdzakelijk keuken en tafelen producten, maar ook een aantal leuke designproducten zoals een vloerkleed en een spiegel. Spannend… Deze producten worden gemaakt in samenwerking met vier nieuwe producenten uit Bangladesh en India en de designers Jouelle Cuppen en Kiki van Eijk.
Return to Sender is erg trots op dat zij in deze landen werk creëren, voornamelijk omdat deze twee landen behoren tot de meest arme landen ter wereld!

Daarnaast was Return to Sender aanwezig op de showUP beurs, waar zij een deel van de nieuwe collectie getoond hebben, zo leuk!
Ben jij benieuwd? Hou dan Return to Sender in de gaten, wie weet vind jij jouw pareltje tussen hun collectie en help je daarnaast ook nog aan armoedebestrijding! Dat is toch een fijn gevoel?

Liefs,

Deze blog is in stand gekomen in samenwerking met Return to Sender.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: